Trollen i GnipebergI boken Halländska folkminnen av Johan Karlén från1926 hittar jag följande berättelse om trollen i Gnipeberg.

""I Gnipeberg var de grannaste fruntimmerna" sa Sven i Ulvad. Men detta hans påstående strider egentligen mot den "riktiga" sägnen om trollen här. Berget ligger på ägorna till gården Ängasjö men nära Gnipe, efter viket det fått namn. I det branta berget finns en rätt betydlig remna. Tränger man in i den, finner man därinne öppningen till ett trångt schakt, som går rakt ned i berget. Schaktet lär ha ett rätt ansenligt djup. Vid dess botten skulle sedan väldiga rum och salar hava öppnat sig, och dessa salar voro i forna tider hemvist för trollen. Av någon orsak hava dock trollen övergivit lägenheten och slagit ned sina bopålar ananstädes, varvid de skola hava kvarlämnat stora skatter av guld och andra dyrgripar. Sägnen talar särskilt om en väldig kista till randen fylld av pänningar. En "odödlig" tupp sattes att vakta de kvarlämnade dyrgriparna och har hittills skött detta sitt väktarekall till allmän belåtenhet, höll jag på att säga. Trollen ha åtminstone säkert haft orsak att känna sig belåtna, ty tills dags dato har ingen dödlig lyckats tränga in i trollsalarna, än mindre anamma skatten. Många försök hava visserligen blivit gjorda men alla misslyckade. För några årsedan lät en manhaftig piga från Ängasjö hissa ner sig i schaktet. Hon återvände emellertid lika tomhänt som föregångarna. Det håller sig nog så, som han skrev pastor J.F. Fast i sina anteckningar om pastoratet av år 1849, "Flere hafva väl till och med under senaste decennium sökt att nedtränga till skatten, som dock lärer vara allt för väl bevarad"."

Söndag

Söndag en dag för promenad, härligt väder och fina blommor att beskåda
gulsippa                    vitsippa                    blåsippa

Sol och fest!

Lördag och solen lyser från blå himmel, helt underbart. Ikväll är det skyttefest i bygdegården så arrangörerna har nog mycket att ordna idag. Mat, bordsplacering och dukning. Vi gäster får passa på att vara ute under dagen, kanske lite trädgårdsarbete, fika i solen och komma i god stämning iför kvällen. Så på med dansskorna och gott humör, vi ses ikväll på vårens stora begivenhet. SKYTTEFEST 2010.


öppet!


Läste i Hallands Nyheter idag att Källsjö Mejeri fått NEJ till till en vägvisning från väg 153 väster om Ullared. Synd att det ska vara så för det är ju bra om kunderna hittar fram till den goda ostkakan.
Nu är det öppet fredag, lördag och söndag mellan 13 och 17.
Så passa på att ta en ostkakefika med sylt och glass.


Veckans ros


Veckans vackraste ROS till alla er som i lördags var med och städade vår by.

En kväll med sång o musik

Sång och musik i Källsjö bygdegård med Bo Liljedahl.
Tisdagen den 20 april klockan 19.00.
Biljetter bokas hos Eivor och Ove Caspersson, tel 0340-91039.
För 100 kr får du en helkväll i musikenstecken samt kaffe.
Välkomna!Busstur till Ullared


På Lisa-mötet i bygdegården pratades det bland annat om kommunikationer. Det går att resa till Ullared alla vardagar mellan 8-17 och det kostar 23 kr för enkel resa. Man bokar dagen innan hos KOMPLETTERINGSTJÄNSTEN 0771-750700. Detta var en nyhet för mig men information ska finnas på Hallandstrafikens turlista.

Vad som mer pratades om under kvällen var vägar och hur bra eller dåliga de är, främst var det ny beläggning mot Nösslinge och Karl-Gustav som önskades. Även belysning runt Getaryggen var ett önskemål. Bostäder att hyra var en fråga samt den Gamla Skolan, kanske ett skolmuseum, låna böcker och samlingsal för mindre tillställningar. Hur gör vi för att öka uthyrningen av Bygdegården? Matlagningskurs, gammaldanskurs eller vinprovning? vad kan vara av intresse.......................

Lisa-projekt


Möte i bygdegården onsdagen den 7 april kl 19, vad ska vi arbeta med i Lisa-projektet?
Är vi i behov av bostäder, turister, jobb, nöjen....................?
Kom och var med och påverka och låt oss arbeta tillsammans för Källsjö´s utveckling och framtid.

PåskaftonspromenadMed kameran på promenad genom byn, solen lyser och 10 grader varmt.
Både påskkärringar, fotbollsspelare och katter gillar att vara ute idag.

Glad Påsk!Ägg, sill, lax och godis, påskeld, påskkärringar och påskliljor.............
kanske kommer påskharen med ett godis ägg. Viss är det härligt.
KOM IHÅG!
4H´s tipspromenad den 4 april kl 14-16, start från bygdegården.
Det finns fika att köpa i 4h-lokalen

RSS 2.0